Nyheter

På denne siden finner du oppdaterte nyheter fra Bjarne O. Braastad’s faglige aktiviteter (vel, ikke helt oppdatert, da…). Har du en faglig nyhet innen fagområdene på denne nettsiden som du ønsker lagt ut her, så send den på e-post til Bjarne [bjarne.braastad(at)gmail.com].

 

Foredrag av Bjarne O. Braastad

Jeg holder foredrag om kattens atferd og om forholdet mellom dyr og mennesker på veterinærklinikker, i katteforeninger, dyrevernforeninger, biblioteker etc. Er du/dere interessert i et foredrag, så kontakt meg på bjarne.braastad[at]gmail.com. Jeg kan holde foredrag over alt fra 1 time til en hel dag (f.eks. et dagskurs på en lørdag). Alle temaer fra boken «Katten – Atferd og velferd», 2. utgave av 2019, er aktuelle. Jeg skreddersyr opplegget etter arrangørens ønske. Høsten 2022 utgis denne boken på engelsk i en oppdatert og utvidet versjon (Bjarne O. Braastad, Anne McBride and Ruth C. Newberry, «The Cat – Behaviour and Welfare», CABI Publishing, Wallingford, UK). Jeg tar derfor med oppdatert kunnskap om kattens atferd i mine nye foredrag. Sammen med foredraget gir jeg arrangørene en PDF-fil med Powerpoint-presentasjonen, til utdeling til deltakerne om det er aktuelt.

Nye YouTube-videoer med katteforedrag

Posted by on 10 sep, 2020 in Nyheter | 0 comments

I 2019 gjorde jeg nye videoopptak av mine katteforelesninger ved NMBU i Ås. Disse er nå klippet til 23 korte YouTube-videoer med ulike temaer. Du finner lenker til de nye videoene på siden for Katter. Videoene har også en egen spilleliste i YouTube som du finner her.

Katteforedrag i Asker bibliotek

Posted by on 25 aug, 2015 in Nyheter | 0 comments

Braastad holder foredrag med tittel «Bli bedre kjent med katten din!» på Asker bibliotek lørdag 29. august 2015 kl. 1300-1400. Foredraget holdes i Multisalen i Asker kulturhus.

Se bibliotekets oppslag her: http://www.askerbibliotek.no/program/5964/2529.

 

Kattekveld i Kongsvinger

Posted by on 18 feb, 2015 in Nyheter | 0 comments

Torsdag 26. februar 2015 er det kattekveld arrangert av Kongsvinger veterinærklinikk. Se program og påmeldingsinfo her:

http://www.kvkas.no

«Hva sier katten?» – Oslo Pet Show

Posted by on 9 sep, 2014 in Nyheter | 0 comments

«Hva sier katten?» Bjarne holder to korte foredrag om dette på Oslo Pet Show, Caféscenen, i Telenor Arena på Fornebu i Oslo lørdag 13.9.2014, kl. 1030 og 1530. Boken «Katten. Atferd og velferd» selges, og Bjarne signerer. Det er også Scandinavian Winner Show for rasekatter i Telenor Arena denne helgen. Her er det mye interessant for alle selskapsdyreiere: http://www.oslopetshow.no

Les fagstoff og svar på spørsmål på Dyrebar.no

Posted by on 3 mar, 2014 in Nyheter | 0 comments

Etter at VG la ned Dyrebar.no som medlemsside, er nå noen av fagartiklene og svar på spørsmål i nettmøter på VGNett åpne for alle.

Gå til www.dyrebar.no.

Her finner du fagartikler om ulike selskapsdyr: www.dyrebar.no/artikler . Du kan avgrense søket til en dyreart, et tema eller en forfatter ved å klikke i menyene til høyre. Bjarne O. Braastad har 7 artikler om kattens atferd. Men se også dem som går på helse og ernæring.

Her finner du svar på spørsmålene fra nettmøter: www.dyrebar.no/nettmoter . Bjarne O. Braastad har 13 slike nettmøter om kattens atferd.

Finn alle lenkene til nettmøter og fagartikler her: www.braastad.info/katter.

Katteforedrag i Harstad

Posted by on 4 feb, 2014 in Nyheter | 0 comments

Tirsdag 11. mars kl. 18-21 holder Bjarne O. Braastad foredrag om katters atferd i Harstad, et møte arrangert av Harstad Dyreklinikk. Se mer informasjon på deres nettsider: http://www.harstad-dyreklinikk.no/default.asp?cmd=200&ID=18 . Merk at det er forhåndspåmelding.

 

Gi katten en adventstid hele året!

Posted by on 23 des, 2013 in Nyheter | 0 comments

Julegaven til katten din: Gi den en adventstid hele året! For de fleste barn og voksne er adventstiden den fineste tiden på året, med god stemning og positive forventninger. Optimal dyrevelferd er å sette dyret i en adventsstemning: Gi katten signaler om positive hendelser, som en godbit, kos, tilgang til en morsom katteleke etc. Lær katten å assosiere ett bestemt signal med at noe positivt vil skje. Når katten har lært dette, så gir du signalet av og til, men vent med godbit…en – av og til kort ventetid, andre ganger lenger. I ventetiden vil katten ha et forhøyet dopaminnivå, mens den venter spent som et barn like før jul – eller som voksne før Lottotrekningen! I starten må du gi signalet og det gode katten får samtidig, slik at katten lærer å assosiere signalet med det gode. Dette kalles klassisk betinging. Så øker du avstanden i tid før godbiten kommer. I katteboka, «Katten. Atferd og velferd», er det et eget kapittel om læring og trening av katter (kap. 9). Lykke til, og God Jul og Godt Nyttår til alle katter og katteeiere!

 

Kattekurs på Langedrag i 2014

Posted by on 18 nov, 2013 in Nyheter | 0 comments

Weekenden 3.-4. mai skal Braastad holde et nytt kattekurs på Langedrag Naturpark, i naturskjønne omgivelser. Er du interessert? Kikk på denne nettsiden og kontakt Langedrag for å melde deg på: http://www.langedrag.no/forsidenyheter/kurs-om-kattens-atferd

Dette kurset gir deg den kompetanse du trenger for å gi katten et rikt liv sammen med deg. Du vil forstå katten din bedre, slik at dere kan utvikle et tettere sosialt bånd. Kunnskap gir trygghet, og når du kjenner kattens naturlige atferd og hvilke behov den har, og du forstår hvorfor katten biter eller gjør fra seg på teppet i stua, så kan du løse problemene – men fremfor alt, du kan hindre at de oppstår! Du får kunnskaper om atferdsutvikling, språk og sosial atferd, katten som rovdyr, navigasjonsevner, kattehold i borettslag og lære hva kattens lyder betyr. I tillegg gir vi deg et unikt besøk inn i gaupegården og ser på gaupas språk og atferd.

 

Flere kattevideoer lagt til

Posted by on 25 mar, 2013 in Nyheter | 0 comments

På siden «Katter» har jeg lagt til seks nye kattevideoer. Har du noen morsomme eller lærerike videoer på internett, så send dem gjerne til meg: bjarne.braastad(at)nmbu.no.

 

God Jul og Godt Nyttår!

Posted by on 20 des, 2012 in Nyheter | 0 comments

Jeg ønsker dere alle en riktig God Jul og et Godt Nytt År i 2013! Neste år blir viktig på mange områder av faget mitt.

Boka «Katten. Atferd og velferd» bør etablere seg i markedet slik at den selger jevnt og trutt i flere år framover. Jeg har fått utrolig mange fine tilbakemeldinger fra lesere, som synes den er lettlest, morsom, men samtidig veldig lærerik og viktig for katten og for katteeieren.

I faggruppe Etologi og husdyrmiljø ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, Universitetet for miljø- og biovitenskap, får vi et spennende nytt medlem fra sommeren: Førsteamanuensis dr. Ruth Newberry fra Washington State University. Hun har vært president i International Society for Applied Ethology (ISAE) og er en meget anerkjent atferdsforsker. Ruth vil bidra med friskt, nytt blod i faggruppa, delta i undervisning og etter hvert i mange forskningsoppgaver på flere dyrearter. Hun vil ha spesielt ansvar for forskning på hund og hest, men er opprinnelig ekspert på fjørfe og andre dyrearter også, så hun er en anvendelig generalist.

29. januar skal jeg lede en workshop på Husdyrforsøksmøtet, der vi skal diskutere konsekvensen av §25 i Dyrevelferdsloven for husdyravlen. Den sier i ganske klar tekst at det ikke er tillatt å avle på dyr som har fått en svekket dyrevelferd fordi atferd eller anatomi er unormal.

Jeg håper å gjøre denne nettsiden mer aktiv i 2013, med stadige nyheter og flere faglige artikler.

Ha en trivelig julefeiring! Nyt dagene og prøv å slappe av fra det daglige stresset. Da vil katten eller hunden din også slappe mer av. Kikk gjerne på de morsomme kattevideoene jeg har lagt ut lenker til på siden Katter

Hilsen Bjarne